© FOTOGRAFSKO DRUŠTVO GRČA KOČEVJE | narava@fotodrustvo-grca.si

Home


FOTOGRAFSKA DELAVNICA ČLANOV FD GRČA V BAVARSKEM GOZDU IN OKOLICI. Februar 2020

Foto delavnica Bavarski gozd


Nestrpno smo čakali dan, ko se nas je 14 članov Fotografskega društva Grča odpravilo na foto delavnico v Bavarski gozd.  V petek 21.02.2020 smo se v zgodnjih jutranjih urah zbrali na Avtobusni postaji v Kočevju in se odpeljali dobrim fotografijam naproti. Odštevali smo kilometre do cilja ter spremljali vremenske razmere v parku. Vsi smo si želeli snega in želja se nam je uresničila. Ob 13.00 smo prispeli v park polni adrenalina in želje po novi fotografski izkušnji.


Nekaj besed o samem parku: Na jugovzhodu Nemčije se razprostira kompleks z imenom Nationalpark Bayerischer Wald (Nacionalni park Bavarski gozd). Narodni park Bavarski gozd meji s Češko, kjer ga poznajo pod imenom Šumava. V Nemčiji je to najstarejši narodni park, njegovi začetki segajo v leto 1970. Skupaj s češkim delom pa gre po površini za kar enega največjih gozdnih rezervatov v Srednji Evropi. Razdeljen je na dva dela. V osrednjem delu so postavljene obore, kjer živi okoli 40 vrst ptic in sesalcev iz lokalnega okolja, v 16 velikih ograjenih prostorih. Skozi so speljane steze z oznakami in kažipoti, kjer najdemo podatke o živalih. Pri nevarnejših vrstah so steze speljane zunaj obore, postavljene pa so tudi opazovalnice. Preostali del parka je namenjen rekreaciji.


Park je res ogromen, slikovit, razgiban in čas v njem nam je zelo hitro mineval. Sreča mora biti na tvoji strani, da lahko, sploh velike zveri ujameš v objektiv v lepem ambientu parka. Ko je začelo zmanjkovati ugodne svetlobe za fotografiranje, smo se odpravili v mesto Neuschönau. Le to je le streljaj oddaljeno od parka, kjer smo imeli v apartmajskem naselju rezervirano nastanitev. Dan smo zaključili ob okusni večerji in zanimivi izmenjavi fotografskih izkušenj prvega dne.  


Naslednji dan, v soboto smo hoteli maksimalno izkoristiti, zato smo se odločili za obisk  parka Lohberg, ki je bil od naše nastanitve oddaljen dobro uro vožnje. Park nudi dom res številnim živalskim vrstam. Najbolj smo bili navdušeni nad trenutki, ko smo v objektiv ujeli volkove in rise. Ta dan nam je vreme dobro služilo, svetlobni pogoji so bili primerni tudi za fotografiranje divjih prašičev v parku Bayerischer Wald, kamor smo se vrnili v popoldanskih urah.


Nekateri so pri fotografiranju imeli več sreče, drugi malo manj, vendar smo se vsi na koncu s spoštovanjem in ljubeznijo do živali in čudovite narave, poslovili od parka Bayerischer Wald.

Na nedeljsko jutro nas je pričakal dež. Vremenska napoved ni kazala izboljšanja, zato smo se odločili oditi in na poti domov v bližini Münchna obiskati še Wildpark Poing. Park ima svoj značaj, motivov kar ni in ni zmanjkalo. Polni vtisov in doživetji smo se popoldne odpravili proti domu. Bila je res nepozabna izkušnja. V mislih pa smo že kovali nove načrte za fotografske izzive, ki nas čakajo v prihodnosti.


Tajnica, Nika Sever